Това, което бих искала учителите на моя син да знаят за него и ADHD

Това, което бих искала учителите на моя син да знаят за него и ADHD

Една майка споделя какво би искала всички учители да знаят за учениците с ADHD в класната стая. Прочетете и споделете с преподавателя в живота си.
Благодаря на всички учители, които четат това, благодаря, че обучавате нашите деца. Надявам се, че този текст ще предложи представа за света на ученик, диагностициран с разстройство на дефицит на вниманието (ADHD или ADD).

Уважаеми учители,

Иска ми се да знаете, че синът ми не иска да се държи лошо. Това, което изглежда като лошо поведение, може да бъде защото той е претоварен, разочарован или смутен. Ако изпитва някоя от тези емоции, мозъкът му реагира като се бори, бяга или замръзва. Това е естествена реакция срещу стрес. Иска ми се да знаете колко стресиращо е училището за детето ми.

Иска ми се да знаете, че синът ми не желае да изпада в нервни кризи. Челният дял на мозъка му, който контролира импулсивното поведение, е недостатъчно развит в сравнение с този на връстниците му.

Иска ми се да знаете, че той не може да преминава с лекота от смешна на сериозна тема, както можете вие или неговите съученици. Преходите са много трудни за него.

Иска ми се да знаете, че неговите шеги и коментари в час, за да привлече внимание, са неговият начин да се опитва отчаяно да се впише със съучениците си. Не го канят на гости, не играе в спортни отбори с тях си и не получава картички от близки приятели. Вероятно много негови връстници го възприемат като незрял и досаден. Колкото и уверен да изглежда, не се заблуждавайте. Това е неговият естествен защитен механизъм, който се задейства, за да се убеди, че е готин.

Иска ми се да знаете, че синът ми се нуждае от насърчаване повече от другите ученици.

Толкова е свикнал да чува „Карлтън, мълчи“, „Карлтън, не се стараеш достатъчно“, че през повечето време се чувства все едно се проваля.

Иска ми се да знаете, че когато признаете, че прави нещо правилно, независимо дали го показва или не, това го прави щастлив.

Иска ми се да знаете, че когато казва „забравих“, девет пъти от десет наистина е забравил. Не е оправдание. Мозъкът му не съхранява информацията така, както мозъците на другите ученици.

Иска ми се да знаете колко трудно му е да влезе в класната стая и да започне работа. Той току -що е приключил разговорите си в коридорите със своите приятели, след като е седял неподвижно и се е опитвал да мълчи 50 минути в друг клас. Мозъкът му е като: „Не! Не отново! Трябва да направя нещо забавно!”

Иска ми се да знаете колко време отнема на сина ми да завърши домашното си. Това, което може да отнеме 15 минути на невротипичен ученик, отнема на моя син час. Когато родителите на ученик с ADHD поискат намалено натоварване с домашните за детето си, ние не се опитваме да го прикриваме. Искаме той да познава материала, но искаме детето ни да се чувства уверено в способността си да завърши работата, вместо да се чувства така, сякаш няма начин да го направи.

Иска ми се да знаете, че големите задачи или проекти го затрупват. Колкото повече можете да разбивате проектите на малки задачи със срокове, толкова по – успешен ще бъде той.

Иска ми се да знаете, че синът ми е лош самонаблюдател. Много пъти той няма представа, че се представя като неуважителен, или че действа или казва нещо неподходящо. Задавайте му въпроси, които му помагат да се научи да наблюдава себе си, но моля, направете го насаме.

Иска ми се да знаете, че той не чете добре социалните знаци и затова изглежда като егоист или безразличен. Колкото повече хора има наоколо като негов „социален треньор“ по любящ и уважителен начин, толкова по -вероятно е той да развие тези умения.

Иска ми се да знаете, че синът ми не се справя добре с неструктурираното часово време, както другите ученици. Ако във вашия час ще има неструктурирано време, говорете насаме с него преди началото на часа и му кажете, че ще има „тихо време за учене“, например, към края на часа.

Иска ми се да знаете, че наличието на ADHD не го смущава. Той знае, че това е част от него и го прави такъв, какъвто е, и родителите му избират да подчертаят силните страни, които идват с тази диагноза. Той също така знае, че ADHD не е извинение, това е обяснение.

Иска ми се да знаете, че привличането на цялото му внимание, дори като просто кажете името му, преди да започнете да давате указания, води до разликата между това той да чуе всичко или част от това, което казвате.

Иска ми се да знаете, че като родител на дете с ADHD честото общуване е важно. Знам, че ще направите допълнителната крачка за детето ми, когато следвате това. Ако той има проблем в час този ден, кажете ми. Ако сте възложили проект, уведомете ме. Всяка комуникация се оценява. Наистина искам да си партнираме за успеха на детето ми.

Иска ми се да знаете, че той ще премине през цикли, в които се справя добре, и след това цикли, в които не се справя добре. Той може да предава домашната си работа две поредни седмици и след това да има седмица, в която се бори.

Иска ми се да знаете колко е трудно за мозъка му да се съсредоточи, особено ако намери темата за скучна. Мозъкът с ADHD всъщност е недостимулиран, което означава, че изисква повече стимулация от мозъка на невротипични студенти.

Иска ми се да знаете, че когато рисува в час, това не означава, че не слуша. Преместването на фокуса помага на мозъка му да остане съсредоточен.

Иска ми се да сте по – отворени да му предлагате различни начини да ви покаже, че познава материала. Често му е трудно да изрази знанията си с думи, но може да го изрази добре в рисунка.

Иска ми се да знаете колко чувствителен е синът ми. Знам, че един ден можете да работите с удоволствие с него в час, а на следващия ден поведението му да ви смущава. Когато сте разочаровани от него, той ще го усети силно. Той не иска да ви разочарова и когато го направи, го приема тежко. Вътрешният му глас му казва, че се е провалил и не е достатъчно добър.

Иска ми се да знаете, че мозъкът му не може да филтрира всичко, което вижда и чува. Той не може веднага да определи кое е важно и кое не е. Всичко, което вижда и чува, е от еднакво значение за мозъка му.

И накрая, бих искала да знаете колко съм благодарна, че учите сина ми. Вашата работа не е лесна, нито за хора със слаби сърца. Ако някой разбира колко е трудно, това съм аз. Вашето състрадание и разбиране към детето ми ще бъде нещо, което никога няма да забравя. И синът ми няма.

Източник: https://www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Мария Христова
Редактор: Сара Божинова