Тексаско основно училище утроява междучасовите почивки и резултатите са невероятни.

Тексаско основно училище утроява междучасовите почивки и резултатите са невероятни.

Експертите препоръчват да ставаме от бюрата си, за да раздвижим пръстите на ръцете и краката на всеки час. Така ще предотвратим появата на тендинит (вид възпаление на сухожилията) и очите ни ще отпочинат. Такава пауза, дори и да е само за чаша кафе до кухнята, дава възможност на мозъка ни да се „рестартира“ и така да се върнем към задачите си с повече енергия.

И така, защо същото да не се прилага и при децата в класните стаи? Все пак балансирането между работа и забавления е винаги добре дошло, независимо от средата.

„Ако искате едно дете да внимава и да работи върху задачата си, както и да запазва в мозъка си информацията, която му давате, трябва да му предоставяте редовни почивки“ ,

твърди д-р. Боб Мъри, професор в Катедра по Педиатрия към Държавния Университет в Охайо.

Този принцип е прилаган в Основно Училище Ийгъл Маунтин (Eagle Mountain Elementary School) във Форт Уърт, Тексас. През учебната 2015/2016, две почивки от по 15 минути преди обяд са давани на децата, посещаващи детската градина, както и на тези в първи клас. Те били последвани от две петнадесет минутни почивки в следобедните часове (учениците от всеки клас в крайна сметка ще бъдат сложени под този нов график, като всяка година се добавя по един клас).

През тези почивки те работят върху емпатията, отборната игра и други социални умения. Също толкова важно е, че учителите съобщават, че децата са по-съсредоточени, развиват по-добри умения за решаване на проблеми и също имат по-малко проблеми след връщането им в класната стая.

„От време на време заделяш по 15 минути за това, което наричам „време за рестартиране“ за децата и това им предоставя възможността да работят по наи-добрия начин“,

казва Деби Риа, професор в Texas Christian University, която помага за прилагането на програмата в Ийгъл Маунтин и други училища.

Тя е взаимствала идеята след посещения на училища във Финландия, които винаги имат едни от най-високите международни образователни рейтинги. Не само резултатите от тестовете на децата са чудесни, но те са също така са много по-здрави.“

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Десислава Митова
Източник: https://www.inspiremore.com