Как да четем с дете на една годинка

Как да четем с дете на една годинка

Да изградите навик да четете на бебето си всеки ден е изключително важно. Това специално време, което прекарано заедно задълбочава връзката помежду ви. В зависимост от възрастта на детето бихте могли да се фокусирате върху различни аспекти на това преживяване, но все пак – кои са най-добрите начини, по които можем да запознаем едногодишното си дете с книгите?

Американската академия по педиатрия е разработила наръчник за грамотност, който съдържа чудесни съвети за родители и възпитатели, които биха искали да се възползват максимално от времето за четене. Тук ще представим накратко някои ключови аспекти как да четем с дете на една годинка през различните етапи на възрастовото му развитие: 12-14 месеца, 15-17 месеца и 18-24 месеца. За всяка една от възрастовите групи ще откриете примери какво детето ви би могло да прави и какво да направите вие, за да извлечете максимума от това преживяване!

 

12 до 14 месеца

 

Вашето дете може: На този етап вашето мъниче най-вероятно може да си избере любима книжка за четене с вас и да ви посочва илюстрациите, които иска и вие да видите. Бебето ви сигурно ще проучва книжката като я обръща с главата надолу, отваря или затваря и даже като си я пъха в устата. Ще се опита да имитира вашите действия, докато четете и ще слуша съсредоточено няколко минути.

Вие можете:  Да намерите тихо, приятно местенце, където да се сгушите и да четете заедно. Докато го правите назовавайте и посочвайте картинките, които детето ви гледа или сочи. Помагайте му да прелиства страниците, следвайки интереса му. Четете със закачлива интонация, използвайки различни гласове за всеки от персонажите. Също така бихте могли да задавате на детето въпроси, на които то може да отговори като посочва разни неща, например „ Къде е котето?“. Освен това имитирайте звуците, които то издава и му обяснявайте картинките в книжката, използвайки кратки фрази.

 

15 до 17 месеца

 

Вашето дете може: На този етап детето ви може да избере любима книжка, която да четете заедно, да разглежда познатите картинки и да издава звуци, свързани, имитирайки различни животни. Докато вие четете, мъничето ви ще се съсредоточи за няколко минути и ще се смее, издава звуци и посочва, радвайки се на времето, прекарано с вас.

Вие можете:  Да намерите тихо, приятно местенце, където да се гушнете и да четете заедно. Оставете го да избере книжката, която иска да прочетете, даже и да е същата от предишния път (и от по-предишния). Докато четете, назовавайте и посочвайте картинките, към които дететето гледа или сочи. Четете със закачлива интонация, използвайки различни гласове за всеки от персонажите, имитирайте звуците и думите, които то казва, докато гледа към картинката, като добавяте по-няколко думи, за да стане завършена фраза. Също така бихте могли да назовавате и демонстрирате действия и емоции, които се споменават в книжките, като например усмихване. Можете да кажете „Виж как се усмихва момиченцето“ и да се му се усмихнете.

 

18 до 23 месеца

 

Вашето дете може:  На този етап детето ви може да избере любима книжка, която да сподели с вас и да посочва познатите картинки, казвайки отделни думи по тях. Ако в книгата има животни, детето ви най-вероятно ще имитира звуците, които те издават. Също така, ако четете книжка, която знае добре, мъничето ви ще може да довършва някои от изреченията, например: „ Блести, блести, малка…(звездичке)“. Това е подходяща възраст да се разходите до местната библиотека, за да четете приказка или за да изберете нови книжки за четене!

Вие можете: Да намерите тихо, приятно местенце, където да се гушнете и да четете заедно. Времето за четене би могло да се превърне в начин да успокоите и утешите детето си, особено ако е част от режима преди лягане. Оставете го да избере книжката, която иска да прочетете, даже и да е същата от предишния път (и от по-предишния). Помогнете на детето да разбере историята като говорите бавно и с кратки изречения. Четете със закачлива интонация, използвайки различни гласове за всеки от персонажите, имитирайте звуците и думите, които те произнасят, като добавяте по-няколко думи, за да стане завършена фраза. Може да се превъплъщавате в героите от книжката, правейки се на бебета, кученца или за каквото се разказва в нея.

Източник: https://blog.kinedu.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Милена Балтова