Защо не е удачно да попитате „Кога смяташ да имаш дете?“

Защо не е удачно да попитате „Кога смяташ да имаш дете?“

Редакторска бележка
Ако сте претърпели сексуален тормоз или насилие, следващата статия може да Ви повлияе негативно.


Не винаги е удачно да попитате „Кога смяташ да имаш дете?“

Този въпрос може да накара доста хора да се почувстват неудобно, поради многобройни причини, които дори могат да са сърцераздирателни. Не знаете през какво може да е преминал или да преминава човека насреща. Също така може да е вбесяващо за човека насреща. В живота няма определен план, който всички хора трябва да спазват. Това е техният избор и не трябва да го подлагате под въпрос.
Разбирам, че понякога е обикновено бъбрене, но ако това е случаят, перифразирайте въпроса като нещо от типа на: „Планираш ли да имаш…“

Има толкова много различни истории относно това защо хората нямат деца или повече от едно дете.

Тези ситуации се отнасят към мъже и към жени.

– 1 от всеки 6 двойки има трудност при забременяване, съобщава Центърът за профилактика и контрол върху заболяванията (CDC). След всеки един отрицателен тест те биват съкрушени. Ин витро може да им е отказано, да е било неуспешно или твърде скъпо. Може да преживяват аборт след аборт. Шансовете им за зачеване на първо/следващо дете се разпадат.

-Може да са жертви на домашно или сексуално насилие. За тях физическият контакт все още е травмиращ. Може заради това в миналото да им се е наложило да направят аборт. Много хора, претърпели сексуално насилие винят себе си.

– Някои двойки имат здравословни проблеми, които влияят на плодовитостта им, способността им да отгледат дете или може да е твърде опасно забременяването. За хората със здравословни проблеми да нямат дете или повече деца може да е решение, което да трябва да направят, или може би никога не са имали избор. Също така някоя жена може дори да е имала хистеректомия или химиотерапия.

– Някои жени са преживели травмиращо раждане и се притесняват да преминат през това отново. Също така може да страдат от посттравматичен стрес или постродилна депресия.

– Има и двойки, загубили дете и не искат да преминат през сърцераздирателното преживяване да отгледат друго дете. Може би винят себе си, че така заместват това дете, което са изгубили.

– Може да не са готови за деца. Дали защото не усещат, че връзката им е готова за тази следваща стъпка, работят върху кариерата си, не се чувстват психически подготвени за ангажимента, или не се чувстват финансово готови, няма значение. Всичко това е нормално. Няма определен времеви диапазон, в който човек да има дете. Не ги притискайте. Убедена съм, че те са наясно, че плодовитостта намалява с възрастта и няма нужда да им казвате, че времето тече.

– Може да не искат деца и това също е нормално. Не всеки трябва да има деца и не е нужно да имате повече от едно дете. Това не ги прави по-лоши хора. Оставете ги да имат толкова деца, колкото искат, без значение дали това значи николко, едно или седем. Това е тяхна работа.

– Някои може да не харесват секса, който, както всички знаем, е необходим за правенето на бебета. Може да е твърде болезнен или сексуалното им влечение да е ниско. Без значение дали това е в следствие на здравословни причини, лекарства или по принцип. Знаехте ли, че сексът не вълнува някои хора и това е нормално. Отново, това е техен избор. Може да ви се струва различно, но това не означава, че е грешно.

Списъкът продължава…

Има още много причини, поради които никога да не задавате този въпрос, да се надяваме, че успешно изтъкнах някои важни причини, за които да помислите.

Ще останете доста изненадани колко често близките хора задават този въпрос, въпреки че знаят личните ви премеждия.

Относно мен и съпруга ми, задават ни се следните въпроси:

Кога ще имате деца? Кой първи ще има (той или сестра му)? Защо не се опитвате? Защо не опитате по друг начин?

Никога не съм си мислила, че на 28 години ще се намирам в сегашната си ситуация, и това ми разбива сърцето. Чувствам се сякаш съм предала себе си, съпруга си и родителите си.
Винаги съм искала деца на 23 години, но първоначално не бях в правилната връзка и току-що бях започнала нова с Дейл (съпруга ми) по това време. Приех, че не е подходящото време за мен и си поставих нова цел, да родя първото си дете на 26 години.

Тогава имах кариера и имахме собствена къща, така че бяхме финансово подготвени, обаче знаех, че Дейл не беше психически подготвен и връзката ни беше нова, така че тогава не беше подходящо да предприемем тази голяма стъпка.

Да имаш деца е сериозен ангажимент, без значение колко подготвен се чувстваш.

Планирахме да се пробваме за деца, след като се оженим (аз щях да съм на 25 и Дейл щеше да е на 29), но предишната година здравето ми започна да се влошава. Бях в болница на крачка от смъртта и в рамките на година претърпях четири сериозни операции на червата.

Заедно с гинекологичните си проблеми това постави плодовитостта ми под въпрос.

Питам се дали някога ще мога да зачена. Така че, защо не се опитвам? Знаеше ли, че има и други начини?

Винаги съм казвала, че ще осиновя, ако не мога да зачена, но здравето ми продължава да се влошава. Повечето дни не мога да стана от леглото, така че би ми било невъзможно да отгледам дете. Освен това трябваше да се откажа от кариерата си, така че финансово не бихме се справили. Изключително трудно ми е да приема…да знам, че може никога да нямам деца, разбива душата ми. Това е нещо, за което винаги съм мечтала, и бях готова да постигна. Но точно сега не е нашето време.

Не бива да изисквате оправдание относно личния живот.

Също така не е добре да питате кога някой ще се сгодява, жени, мести, сменя работа и др. Всичко това са лични цели и не е ваша работа.

Това е тяхното пътешествие, не вашето.


Източник: https://themighty.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Ванеса Средкова