Идеи от логопеда – работа и игра с картинки за развиване на езика при децата

Идеи от логопеда – работа и игра с картинки за развиване на езика при децата

Езикът е способността на психиката на всеки човек да разбира и да изказва съобщения, за да комуникира с околните. Всеки един от нас усвоява тези умения още в най-ранна възраст. Малкото дете, като за начало, започва да натрупва понятия, които да разбира (пасивен речник). После започва да ги използва и да ги свързва в изречения като едновременно с това осъзнава и начина, по който те се променят в различните си форми. След това се разбира и как думите се свързват помежду си, за да се направи съобщение, с което човек става пълноценен участник в процеса на общуване.

Това означава, че за да говори правилно, всеки един от нас трябва да е усвоил тези различни нива на умения. Понякога се случва обаче да не е била усвоена някоя от тези способности или информацията да се възприема по различен начин от начина, по който външната среда подава езикова информация. Ако това се случи и човек среща затруднения, на помощ идва логопеда.

Когато една задача ти стигне, за да свършиш хиляда

Езикът като една от най-сложните човешки способности може да се стимулира всестранно, с различни похвати. Дори само с един ръчно нарисуван пъзел или с картинки. С тяхна помощ може да развиваме назоваването, подпомогнато от зрителна опора, което е основа за следващото ниво, а именно създаване на изречения. Например, в този сезон е моментът да си поговорим за нещата, които можем да видим или се случват през лятото, а какво по-хубаво от личните преживявания!
Ето две предложения за лесни и забавни игри, които логопедите ползват и в практиката си, с които може да стимулирате езиковото развитие.

Летен пъзел

Направете заедно с детето летен пъзел с картинки, с който не само ще се занимавате заедно, но и ще научите много нови неща и ще развиете и стимулирате различни умения.

Какво ще ви е нужно:

  • лист хартия
  • цветни моливи, флумастри,пастели или боички
  • ножици
  • лепило

А сега време за игра!

Нарисувайте заедно картинки на различни неща и предмети, които виждате. С тях ще направите един прекрасен летен пъзел, който ориентира децата как са разположени предметите в пространството. С помощта на допълнителни въпроси развиваме памет, мислене, въображение, което пък дава отражение върху цялостното развитие на детето. Може заедно да назовавате имената на предметите, да попитате къде са разположени, какво ги отличава, какви са цветовете, формата, размерът им.

Да не забравим и цветовете или оцветяването. Освен, че въвличат децата изцяло в процеса, те са важна част и от разбирането на детето за света, както и за подобряване на неговите фини умения.

Задачата предлага разнообразни възможности не само заради цветовете и боичките, но прави възможно и включването на ножица и лепило – любими материали на едни вече порастващи деца.

Търсене на съкровища

Друга лесна, забавна и много полезна игра е търсенето на “съкровища”. В кабинета на логопеда или вкъщи, детето получава задача да наблюдава внимателно света около него и да намери и да закачи на табло летните съкровища, които открие, а после да разказва за тях. Отново чрез игра, може да стимулираме различни важни умения.

Какво ще ви е нужно:

  • лист хартия
  • цветни моливи, флумастри,пастели или боички
  • ножици
  • лепило
  • стикери (по желание)

Как да играете?

Можете да нарисувате заедно различни неща – “съкровища”, които после детето да търси. Всеки път, когато намери някое от тях, ще му помогнем да разкаже повече за тях, къде ги е намерило, какво представляват, защо са ценни.

И сега, когато е времето на приключенски игри навън, какво по-забавно от това да търсите съкровища и на открито! Вземете със себе си само моливи, хартия и много въображение и сами направете рисунки на неща, които трябва да намерите. Това може да са буболечки, цветя, птици, играчки и всичко, което може да се забележи сред природата или в парка.

А ако се съмнявате в творческите си заложби, стикерите са прекрасен заместител! Използвайте ги, за да “съберете” всичко, което намерите и си направете своята лятна картина, сглобена с много въображение.

Весели игри!

Автор на статията е Йоана Мирчева, логопед към Център за детско развитие “Малки чудеса” с богат опит в работата с деца и невероятен и усмихнат подход към всеки малчуган!

 

Ако имате притеснения или съмнения относно развитието на вашето дете или се нуждаете от специалист, в Център за детско развитие „Малки чудеса“ можете да намерите комплексна подкрепа при различни затруднения
в детското развитие. Можете да се запознаете с различните услуги за деца, които предлагаме ТУК.

Полезни идеи за обогатяване на детския речник може да намерите и в статията: