Kак да помогнете на децата си да се справят със своите емоции

Kак да помогнете на децата си да се справят със своите емоции

Автор: Kristi Coppa

Като майка на 4- и на 6-годишно дете съм запозната с хаоса, гневните избухвания и силните емоции. Затова споделям с вас любимите ми начини да помогна на децата си да постигнат състояние “дзен”.

Преди 3 години присъствах на терапевтична сесия на 4-годишното ми дете, опитвайки се да не се меся. “Представи си, че държиш лимони, и стисни ръце колкото можеш по-силно”, инструктира терапевтът. Дъщеря ми стисна юмруци и сбърчи лицето си.

“Сега отвори ръцете си и изтръскай целия сок!” Двете започнаха да танцуват из офиса и всички се разкикотихме.

“Усещаш ли колко по-спокойно е тялото ти?” Дъщеря ми кимна. Изглеждаше по-спокойна и безгрижна.

Тогава разбрах, че тя учи детската версия на техника, която практикувам от години: осъзнаване. Зачудих се кои други стратегии мога да адаптирам, за да станат подходящи за малките ми деца. Скоро след това прекратих кариерата си на медицинска сестра и започнах да преследвам новата си страст като учител по осъзнатостза деца и йога инструктор. Сега преподавам на децата техники за успокояване и предоставям на родителите им инструменти, с които да упражняват тези техники за осъзнатост и контрол  у дома. 

Откакто въведох техниките за осъзнаване в рутината на семейството ми, виждам значителна промяна. Дъщерите ми започнаха да разпознават и да се сприятеляват с безпокойството си и да се справят по-ефективно с него. Спят по-добре, говорят по-открито за своите преживявания и показват съпричастност и устойчивост. Чувствам се по-успешна като родител, знаейки, че имам план и няколко прости метода, които прилагам в трудни ситуации. Най-важното е, че домът ни стана много по-спокойно и емоционално безопасно място.

С желание, правилни инструменти и практика е напълно възможно децата да се успокояват сами и да контролират емоциите си в трудни моменти. 

Ето и любимите ми техники, с които помагам на децата да се успокоят.

Практикувайте уменията в щастливи моменти

Старая се да въвеждам и да упражнявам нови умения, когато децата ми са спокойни и щастливи. Вплитам техники за контрол като медитация и дълбоко дишане в моментите преди лягане. През тези периоди, научавам кои методи са най-ефективни и най-приятни за всяко дете и избягвам възможността да почувстват практиката като наказание за лошо поведение. Водим списък с техните най-любими и полезни умения и когато имат нужда от помощ, за да се справят с трудни емоции, мога да извадя списъка и да ги оставя да изберат техника, която вече са упражнявали. Те чувстват, че имат властта да избират, а аз се чувствам подготвена с инструменти, които знам, че работят за тях.

Проба-грешка

Моите деца са опитвали много техники за успокояване и осъзнаване. Някои са работили като магия, други – не толкова добре. Някои са били ефективни за едно от децата, но не и за другото. Да бъдеш търпелив, да опитваш нови неща и да си готов да се адаптираш в движение е от решаващо значение.

Учете дихателни практики по забавен начин

Въпреки че изглежда интуитивно, малките деца често имат нужда от помощ и обучение, за да се научат да дишат дълбоко. Практикувам техниката за дишане с децата си, като удължаваме издишването, забавяме дъха и вдишваме, докато коремчетата им не се разширят. Използвам креативни начини да направя тези упражнения забавни. Представяме си, че духаме свещи на торта или издуваме коремите си като балон. Когато детето е разстроено, е много по-вероятно да се съгласи на поканата да се преструва, че охлажда горещо какао, отколкото на командата “да си поеме дълбоко въздух.”

Стимулирайте сетивата им

Един от най-лесните и ефективни начини да успокоите децата е да стимулирате сетивата им. Когато децата са превъзбудени, те често губят връзка с мозъчната област, която е отговорна за вземането на решения, а това прави успокояването много трудно. Един от най-бързите и лесни начини да възстановите връзката е като стимулирате петте сетива, започвайки със зрението.

Когато най-голямата ми дъщеря е притеснена, първата стъпка е да я помоля да намери възможно най-много неща, които са лилави (любимият й цвят). Понякога е твърде разстроена, за да го направи, затова сядам до нея и започвам аз. Тя често се присъединява след около минута. Ако е в подходящо състояние, се опитваме да разпознаем възможно най-много звуци, след което упражняваме допир, мирис и вкус. Свързването със заобикалящата я среда й помага да контролира емоциите си.

Бъдете креативни

С малко креативност можете да адаптирате почти всички техники за осъзнаване и контрол, като ги направите подходящи за малки деца. Например, ако детето ви обича дъгите, променете името на йога позата “гледащо надолу куче” с “поза дъга”. Децата са творци по природа и използват въображението си, за да възприемат често объркващия ги свят около тях. Можете да използвате тази тяхна естествена склонност и да ангажирате вниманието им със забавни образи, за да практикувате нови техники за контрол и възприемане на трудни емоции на едно безопасно, въображаемо място.

Използвайте източници

Да включите нова техника в рутината на семейството си е предизвикателна задача. За щастие има отлични ресурси, които да напътстват вас и децата ви през този процес. Любимите ми източници са йога видеата Cosmis Kids, както и разделът за деца в приложения за медитация като Insight Timer, Calm, Headspace и приложението, което създадох самата аз – Wondergrade.

Източник: www.parents.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Деница Пеева
Photo credit: Freepik