Как мозъкът създава спомените по време на сън

Как мозъкът създава спомените по време на сън

Докато спим нашият мозък произвежда конкретни модели на активиране. Когато два от тези модели (бавни трептения и сънни вретена) се включат едновременно, предишните ни преживявания се активират отново. Британски учени смятат, че колкото по-силно е възпроизвеждането, толкова по-ясно си припомняме отминали събития.


Изследователите от Университета в Бирмингам и Мюнхенския университет отбелязват, че бавните трептения и сънните вретена, които представляват кратки взривове на бързи ритмични вълни, оказват важна роля за формирането и запазването на нови спомени. Според тях тази прецизна комбинация е жизненоважна за отварянето на прозорци, по време на които се активират спомените, а това спомага за трайното им запазване човешкия мозък.

Д-р Бернхард Старезина от Училището по психология към Университета в Бирмингам споделя, че основният начин за укрепване на спомените по време на сън, е възпроизвеждането на предварително научена информация. Именно това позволява да затвърдим спомените в дългосрочните хранилища на неокортекса:

„Чрез бавните трептения и сънните вретена открихме взаимодействието на мозъчната дейност, което отваря прозорци на възможности, позволяващи това повторно активиране“, смята Старезина.

Д-р Томас Шрайнер от Университета в Мюнхен, коментира:

„Повторното активиране на паметта е конкретно обвързано с наличието на бавни трептения/ сънни вретена и К-комплекси. Тези резултати хвърлят нова светлина върху функцията на съня при хората. Те потвърждават, че сънят е от особено значение за създаването на спомени.‘‘

Преди излизането на това проучване, доказателствата за способността на мозъка да възпроизведе спомени по време на сън бяха оскъдни. Но британските и немските учени извършиха нови ЕЕГ тестове за наблюдение на мозъчната активност по време на сън, върху доброволци. След събуждане, на участниците са направени тестове за проверка на спомените, което позволява на изследователите да направят връзка между възпроизводството на спомени по време на сън и работната памет.


Източник: https://neurosciencenews.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елена Цветкова
Редакция: Елена Родимова