Защо задържаният спинален рефлекс на Галант се бърка с ADHD

Защо задържаният спинален рефлекс на Галант се бърка с ADHD

Преди години разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) се беше превърнало в честа диагноза за почти всяко учебно предизвикателство. Ако детето ви не е можело да седи мирно в училище, не е обръщало внимание на учителя или не е запомняло това, което се учи, или пък е имало проблеми с поведението, то автоматично щеше да бъде определено като дете с ADHD. Но тъй като проучванията напредват, става все по-ясно, че много от тези деца може да са били с погрешна диагноза.

Сега, когато има повече изследвания, терапевтите, лекарите и изследователите са в състояние да оценяват децата по-прецизно и за други видове трудности в обучението като нарушения на сензорната обработка (SPD), дислексия, диспраксия и нарушения на слуховата обработка.

Децата, които имат някоя от изброените проблематики, често показват същите особености в поведението като децата с ADHD и е лесно е да се получи объркване. За да са нещата още по-сложни, изследванията и проучванията сега установяват, че някои деца, които показват симптоми на ADHD, всъщност може да са запазили един примитивен рефлекс от раждането, който също причинява подобна симптоматика.

Какво всъщност показват проучванията

Областта на неврологията, в комбинация с това как децата учат, претърпява бързо развитие и се фокусира най-вече върху функциите и нарушенията на нервната система. Последните изследвания показват силна връзка между примитивните рефлекси и ADHD, особено спиналния рефлекс на Галант и рефлекса на Моро.

Примитивните рефлекси са запазени при раждането и се задействат автоматично в отговор на определени стимули на бебето. Тези рефлекси са необходими за правилния растеж и развитие. Тъй като тези реакции изчезват сами, когато вече не са необходими за развитието, много родители дори не знаят кога бебетата им ги губят в процеса на растеж.

Макар много родители да са запознати с реакцията на стрес (рефлекс на Моро) и рефлекса на вкореняване (важен за кърменето), има и много други примитивни рефлекси, които са жизненоважни за развитието, а по-късно и за ученето. Спиналният рефлекс на Галант е един от тях.

Какво представлява спиналният рефлекс на Галант

Спиналният рефлекс на Галант задейства движение на бедрата и помага за развитието им. Този важен рефлекс подготвя бебето за пълзене и ходене. При новородено, нежното погалване надолу, точно отстрани на долната част на гръбначния стълб, предизвиква странична флексия в бебето и бедрото на детето се издига леко към страната на докосването. Ако има стимулация от двете страни на долната част на гръбначния стълб, това ще активира рефлекса, който често причинява уриниране и може да бъде друга причина, поради която се случва напикаване при деца на възраст над пет години.

Спиналният рефлекс на Галант обикновено се интегрира или изчезва при нормално развитие до 12-месечна възраст. Ако рефлексът все още присъства при дете, което е по-голямо, това може да причини някои поведения, с които то да се бори в училище и у дома.

Няколко признаци и симптоми на задържан спинален рефлекс на Галант могат да включват следното:

  • Неспособност да се седи неподвижно
  • Слаба концентрация
  • Напикаване и/или лош контрол на пикочния мехур
  • Непохватност
  • Раздразнение при прибиране на риза в панталона
  • Липса на фокус и внимание към дадена задача
  • Нервни движения с ръцете и краката
  • Проблеми с краткосрочната памет
  • Често вдигане на шум (мрънкане, издаване на звуци)

Как спиналният рефлекс на Галант се бърка с ADHD

Тези симптоми звучат ли познато? Много от тях са същите проблеми, които виждаме при деца, които са с диагноза ADHD. Минали и настоящи проучвания описват, че децата с дефицит на вниманието показват силни признаци на задържан спинален рефлекс на Галант. Изследователите дори защитават идеята, че отличителните симптоми на ADHD, като невъзможност да се седи неподвижно, нервни движения с ръцете и краката и лоша концентрация, могат да бъдат причинени пряко от задържан спинален рефлекс на Галант у детето.

Идеята придобива все повече смисъл, ако се вгледаме в основните движения на спиналния рефлекс на Галант. Реакция от задържането му може да бъде предизвикана при всеки стимул, засягащ лумбалната област на гръбначния стълб. Например, всеки път, когато гърбът на ученик е подпрян до облегалката на стол, рефлексът се активира, така че детето започва да мърда, докато седи. Този постоянен дразнител засяга концентрацията и краткосрочната му памет.

Ако рефлексът се запази само от едната страна на тялото, това може да повлияе на стойката и ходенето. Ако стойката и ходенето са засегнати, това може да се прояви като тромавост. Ако детето е в състояние да успокои рефлекса и да стои неподвижно, вероятно ще му липсва енергията, нужна, за да се съсредоточи и учи.

Идеята, че дете с ADHD може да се бори със задържан спинален рефлекс на Галант, може да промени начините на лечение – от традиционно лечение към преквалифициране на мозъка.

Добрата новина е, че мозъкът може да бъде насърчен да развие зрелите модели, които е трябвало да бъдат разработени в предишни етапи, но са били пропуснати. С други думи, можем да превъзпитаме или преобразуваме мозъка чрез упражнения, ако се правят многократно.

Източник:ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Айше Ибишева
Photo credit: Freepik