Да отгледаме щастливи деца: как родителските избори съхраняват психичното здраве на детето

Да отгледаме щастливи деца: как родителските избори съхраняват психичното здраве на детето

Психичното здраве влияе върху начина, по който мисли вашето дете, как се чувства и държи. Вземането предвид на психичното здраве на детето ви при вземане на решения относно отглеждането е ценен подход. Психичното здраве на детето ви е важно, също толкова, колкото е важно и неговото физическо здраве. Като родител вие имате положителна роля за благосъстоянието на детето си.

Избирането на позитивен подход към отглеждането има много ползи. Някои изследвания показват, че децата се чувстват в безопасност и растат уверени, когато родителите им се отнасят с респект и доброта към тях. Когато детето се държи зле, стремете се да бъдете позитивни и да се концентрирате върху решения.

Тези 10, базиращи се на научни проучвания позитивни избори при отглеждането, създават домашна среда, в която детето расте добре и се развива

1. Приемете несъвършенствата – вашето дете ще прави грешки и ще се държи неприемливо понякога.

Да се стремим да възпитаваме деца с перфектно поведение е нереалистично и поставя цялото семейство под напрежение. Концентрирайте се върху решаването на проблемите, прошката и проявата на състрадание. Виждайки грешките като шанс детето да се учи от тях, вие автоматично постигате прогрес на нагласата на вашето дете. Идеята не е просто да приемате неприемливото поведение. Вместо това се убедете, че детето ви знае, че ще сте до него, когато то има нужда от вас.

Следващата стъпка е проста, но в същото време и много успешна.

2. Усмихвайте се – заразно е и носи щастие на вашето дете
Детето има нужда да ви вижда да се смеете и да се забавлявате. Като родители се тревожите, това е нормално, но вашето дете не трябва да се напряга също. Дайте му шанс: през следващата седмица, усмихвайте се малко повече, когато виждате детето си. Това е гарантиран начин да бъдете по-щастливи – и вие, и детето ви. В никакъв случай не трябва да “имитирате” щастието или да се преструвате, че всичко, което детето ви прави, ви носи радост. Търсете моментите, в които наистина е така и се съсредоточете върху тях малко повече!

3. Отделете време да слушате
Когато детето ви говори с вас за проблемите си, надеждите или мечтите си, опитайте следното: не се притеснявайте да върнете детето си в реалността. Но бъдете там и го подкрепяйте. Вашето дете казва, че ще бъде рок звезда? Това е страхотно, защото показва, че има положително самочувствие.

Вашето дете казва, че мрази Сузи и никога повече не иска да говори с нея? Изслушайте първо. Когато емоциите са много е трудно да се вземат добри решения. Затова попитайте как може да помогнете или дали детето ви има план, но инвестирайте време първо да го изслушате. Не е ваша работа да коригирате чувствата на детето си или да предотвратите появата им. Вместо това, покажете на детето си, че сте до него, като го подкрепяте, вместо да го коригирате.
Ако детето ви е затворено, опитайте да задавате забавни и креативни въпроси, за да започнете разговора.

4. Осмелете се да бъдете забавни
Танцувайте заедно и се смейте. .Създавайте, играйте, излезте от зоната си на комфорт. Всеки момент за изграждане на връзка си струва, така се моделират невероятните качества, от които детето ви се нуждае, за да успее в живота. Отделете време, за да се забавлявате като семейство!

5. Изберете похвала, която да бъде насърчаваща
Празнувайте прогреса на детето ви, докато се учи. Покажете на детето си, че без значение дали преживява успех или провал, това ще бъде посрещнато с вашата безусловна любов.

6. Очаквайте границите да бъдат тествани
Не бъдете нащрек постоянно за неприемливо поведение, но имайте предвид, че растящото дете преминава и тества граници. Това е огромна част от разбирането на живота и социалните очаквания. Ако очаквате, че детето ви няма да се чувства разстроено и няма да преминава границите, ще останете много разочаровани. Имайте предвид, че това може да се случи и да се случва често. Затова бъдете любезни и ясни относно вашите очаквания. Границите ще бъдат прекрачени и вашата работа е да помогнете на детето си да се върне на “правилния път”. Поставянето на ясни граници е част от положителната стратегия за родителство.

7. Общувайте с уважение
Запомнете, че начина, по които говорите на детето си, има отражение върху това, което мисли за себе си. Казвайте това, което мислите, мислете това, което казвате. Ако загубите самообладание и например започнете да викате, намерете време да се върнете назад и отново да подновите връзката си.

8. Прекарвайте време заедно
Търсете всеки ден възможности, колкото и кратки да са те, за да се свържете истински с детето си. Преосмислете обикновени моменти като приготвяне на храна, подготовка за лягане и дори пазаруване на хранителни стоки. Става дума за споделени моменти и да си давате сметка, че детето ви разчита на вас да присъствате в живота му и да ви е грижа. Без съмнение този вид взаимодействие подхранва едновременно ума и сърцето на вашето дете.

9. Целете се към баланс
Отделете време за себе си, за да имате енергия да се грижите за детето си. При родителството важат тези правила: когато вашият собствен “резервоар е пълен”, можете да се справите с възходите и паденията на живота много по-добре.
Не е егоистично да отделяте време да се грижите за себе си, дори ще ви накара да се почувствате по-щастливи, по-спокойни и по-уверени.

10. Изберете любовта
С годините нещата могат да бъдат объркани, шумни, сложни и стресиращи. Вярвайте, че любовта ви е достатъчна и не забравяйте, че за вашето дете присъствието ви и подкрепата винаги ще бъдат важни. Стремете се да бъдете източник на любов и усещане за безопасност за детето си.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Христина Чавдарова
Източник: https://www.positiveparentingconnection.net