Признаци на регресия на съня

Признаци на регресия на съня

Годините, през които детето е още малко, са изпълнени с растеж и вълнение както за вас, така и за вашето мъниче. Ето защо сънят е толкова важен на тази възраст – той помага и на двама ви да си починете и да презаредите. Така че, когато вашето дете започне да се съпротивлява срещу дрямката си, да се бави преди лягане, да се събужда посред нощ или дори да се буди около 5 часа сутринта,това може да ви се отрази малко изнервящо, особено ако детето ви е спяло добре досега.

Ако вашето малко отроче изведнъж започне се бори с всичките тези неща, свързани със съня, може да се почувствате объркани от това, което се случва. Освен ако то не е болно или има друго медицинско обяснение, това, което вероятно изпитва, е регресия на съня, особено ако е на възраст между 18 месеца и 2 години.

Тук ще ви разкажем какво е регресия на съня и какво не е. Ще намерите също информация за признаците на регресия на съня и кога да се свържете с вашия педиатър. Ето какво трябва да знаете, за да помогнете на детето си да възвърне по-спокойния, предвидим график на съня.

Какво е регресия на съня

Докато вашето бебе се променя и расте, навиците му за сън се променят, така че не е изненада, че вашето малко дете ще преминава през регресия на съня от време на време. Това състояние възниква, когато мъничето, което обикновено спи добре, внезапно започне да отказва дремките, буди се многократно нощем или се събужда през нощта и отказва да заспи отново. При по-големи деца това също се наблюдава – събуждане през нощта или невъзможност за заспиване в подходящ за възрастта час.

„Обичам да насърчавам възрастните да мислят за това време като за „прогресия на съня“, вместо „регресия на съня“, обяснява Тианна Снайдър , педиатрична психоложка в Nationwide Children’s, която работи в пригодена за първична грижа среда и е специализирала в поведенческо здраве в ранна детска възраст.

„Вашето дете се развива, расте и се променя по много начини, като това включва и неговия сън“.

Въпреки че регресията на съня може да се появи във всеки момент от живота на бебето или детето, тя често се случва по време на ускорен растеж и развитие. Други фактори, които могат да повлияят на съня и да доведат до регресия на съня при малките деца, са никненето на зъби, семейните конфликти, преместване, пътуване, стрес, болест и дори промяна в ежедневието. С изключение на никненето на зъби, тези фактори могат да засегнат и по-големите деца.

Добрата новина е, че регресията на съня обикновено е временна и в повечето случаи не продължава дълго. Тук е важно да изключите като възможни всякакви медицински състояния, преди да приемете, че вашето малко дете изпитва регресия на съня. С други думи, потърсете признаци за ушна инфекция или друго заболяване, което може да повлияе на съня на вашето малко дете.

„Обикновено най-често срещаните причини за регресия на съня са свързани с напредък на развитието“,  казва Рене Турчи, педиатър и медицински директор на Програмата “Medical Homes” на Американската академия по педиатрия в Пенсилвания. „Има и други фактори, които могат да окажат влияние, като преместването в нова стая, появата на братче или сестричка и дори посещение при баба. Бебетата и децата усещат много ясно сигналите за промяна“.

Ако подозирате, че бебето ви има заболяване или друг медицински проблем, не отлагайте да посетите вашия педиатър. Той може да ви помогна да определите дали съпротивата или неспособността на вашето малко дете да заспи е следствие от регресия на съня или нещо друго.

Признаци за регресия на съня

Точно когато мислите, че сте овладели моделите на сън на вашето малко дете, то отново започва да изпитва проблеми. Независимо дали е бавене преди лягане или отказ да подремне, тези прекъсвания на съня могат да накарат и двама ви да се чувствате уморени и неудовлетворени.

Поради тази причина е важно да можете да правите разлика между признаците на регресия на съня, като същевременно търсите и други обяснения за нарушенията. Ето някои от най-видните признаци на регресия на съня.

Съпротива за дрямка

Често съпротивата срещу дрямка е свързана с регресия на съня. Може би вашето малко дете овладява ново умение или наистина се радва на някои нови “свободи”, като например преместване в голямо детско легло. Тези нови преживявания и открития могат да го затруднят да се успокои и да подремне. Ключът тук е да продължите да спазвате рутината за сън и дори да изисквате известно време в тишина, ако вашето малко дете настоява, че не е уморено.

Разбира се, важно е да се признае, че понякога може да има други причини вашето пеленаче да се съпротивлява срещу дрямката си. Например Ники Смит, сертифициран педиатричен консултант по сън от Sleep Wise Consulting, препоръчва да гледате и наблюдавате колко време вашето малко дете прекарва спейки за период от 24 часа.

„Регресията на съня може да настъпи в ключов момент от развитието на вашето малко дете“, казва Смит. „Нуждите от сън може да се променят. Или може да има преходи към дремки – всеки голям етап от развитието може да причини смущения или тези регресии“.

Ако вашето малко дете получава препоръчителните 11 до 14 часа сън и все пак се опитвате да го накарате да подремва два пъти в деня, може да е готово да премине и към само една дрямка на ден, споделя още тя. И ако то е по-голямото на възраст от децата ви, може това да означава, че се готви да се откаже напълно от дрямката си. Колкото и трудно да е да кажете сбогом на следобедния сън, важно е да имате реалистични очаквания към детето си, казва Смит.

Друга причина малките деца да се противопоставят на дрямката е нарастващото им чувство за независимост и автономност, споделя Смит. Ако смятате, че това се случва и с вашето малко дете, тя предлага да се опитате да му дадете известен контрол, като например да му позволите да избере коя книга да прочете, преди да заспи.

Ранно събуждане

Понякога ранното събуждане, например в 5 или 5:30 сутринта, може да е признак на регресия на съня. Може би вашето мъниче учи ново умение и е развълнувано да започне деня. Или вероятно тяхната прохождаща независимост ги кара да скачат от малкото си легло веднага щом отворят очи, просто защото могат.

Ранното събуждане също може да е индикатор, че нуждите им за сън се променят – или не спят достатъчно и са преуморени, или си лягат твърде рано и се нуждаят от малко по-късно време за лягане. Отново Смит предлага да следите за модели в навиците им за сън.

Трябва да наблюдавате колко дълго са будни преди и след дневните периоди на спане им, колко са дълги дремките и в колко часа си лягат вечер. Всички тези неща ви помагат да определите дали вашето дете преминава през регресия на съня, защото графикът му за сън трябва да бъде коригиран по някакъв начин.

Мотаене преди лягане

Вероятно сте чували всички извинения от рода на „Искам да пия нещо“, „Трябва да ходя на гърнето“ и „Само още една книжка“. Малките деца са известни с тактиките си за мотаене преди лягане. Но тези тактики също могат да бъдат признак на регресия на съня.

Може би вашата рожба просто тества границите ви. Или вероятно се бори с безпокойство след раздяла и се нуждае от малко повече успокояване. Каквато и да е причината, има нещо в основата на тяхната регресия на съня и след като разберете какво е то, ще можете да помогнете на детето ви да се върне към нормалния сън.

„Важно е да запомните, че регресията на съня никога не се случва самостоятелно“, обяснява д-р Турчи. „Получава се заедно с нещо друго.“

Ако детенцето ви се мотае преди лягане, важно е да се придържате към рутината си и да затвърдите границите на времето за лягане, като например оставането в леглото. “Въпреки че инстинктивно се стремят да разбират къде е границата, малките деца изпитват и сигурност, че ги има”, казва Смит. Също така, придържането към вашите правила, помага да се създаде основа за добра хигиена на съня, която може да бъде от полза за вашето дете през целия му живот.

Борба със заспиването

На всички хора се случва да се събудят през нощта, но тези със силни умения за самоуспокояване могат да се обърнат на другата страна и веднага да заспят отново. Ако установите, че вашето мъниче се буди посред нощ и ви вика, това може да е свързано с нещо незначително като дискомфорт от никнене на зъби, причиняващ регресия на съня. Ако случаят е такъв, говорете с вашия педиатър за най-добрия начин да се справите с новопоявяващите се кътници.

Както споменахме по-рано, достигането на различни етапи на развитие, както и тревожността при раздяла могат да накарат малките деца да се събуждат през нощта и в крайна сметка да доведат до регресия на съня. През тези периоди е важно да бъдете търпеливи и любящи, както и да успокоявате детето си. Но се уверете, че все още поддържате добър режим на съня, като го насърчавате да се учи да се успокоява само и не го взимате в леглото си.

„Понякога това ново затруднение със съня може да е свързано с променящите се разбирания за детето“, обяснява д-р Снайдер.

„Това може да е възможност да направите някои малки промени, за да му помогнете да се научи да се самоуспокоява“.

Кога да се обърнете към педиатъра

Когато става въпрос за регресия на съня в ранна възраст, е важно да запомните, че всяко дете е различно. Някои деца ще изпитат множество регресии на съня по време на своето развитие, а други може да изпитват неразположение само в продължение на броени дни.

Имайки това предвид, регресията на съня трябва да продължи само няколко дни. Ако изглежда, че нарушенията на съня на вашето малко дете продължават по-дълго от очакваното, добре е да поговорите с педиатъра относно своите притеснения.

„Ако това нарушаване на съня се случва в продължение на три последователни дни или повече, има вероятност да се наложи да се въведат някои промени“, казва Смит. „Важно е да помислим защо се случват тези неща“.

Може да има цял ред причини, поради които сънят на вашето дете да е засегнат, много от които не са причина за безпокойство и могат да бъдат коригирани чрез промяна на средата на съня им или начина, по който реагирате на смущенията, казва Смит. Но има моменти, когато нещо друго също оказва влияние.

Например, проблемите със съня са по-често срещани при деца с медицински проблеми, проблеми с развитието или психичното здраве. По същия начин, проучване установява, че нарушенията на съня сред 18-месечните деца могат да бъдат причинени от генетични предразположения, факторите на околната среда и дори от поведението на родителите.

„Едно от нещата, върху които се фокусираме, е наистина да гледаме на детето цялостно“, обяснява д-р Турчи. „Трябва да преценим дали детето все още се развива и расте по подходящ начин и дали има други признаци, че нещата не вървят добре. Понякога регресията на съня може да бъде част от нещо по-голямо“.

Имайте предвид също, че продължаващите проблеми със съня могат да имат редица последици за здравето. Проучванията показват, че лошото качество на съня или намаленото му количество е свързано с академични, социални, свързани с развитието и поведението трудности, както и с аномалии в теглото и други здравословни проблеми.

Регресиите на съня могат да бъдат предизвикателни и дори изтощителни – особено ако пречат и на съня ви. Но можете да бъдете сигурни, че това вероятно ще бъде краткотрайно. Докато реагирате с търпение и последователност, повечето регресии на съня ще отзвучат в рамките на няколко дни до седмици.

Ако проблемите със съня на вашето малко дете продължават или смятате, че може да има медицинска причина за нарушаването на неговия сън (като например ушна инфекция), не се колебайте да се свържете с педиатъра си. Той може да прецени състоянието на вашето дете, както и да ви препрати към специал, ако е необходимо.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за център за детско развитие “Малки чудеса”: Маргарита Гюрова
Photo credit: Freepik