11 подаръка, които препоръчвам за човек с диспраксия

11 подаръка, които препоръчвам за човек с диспраксия

Като човек, страдащ от диспраксия, смятам че даването и получаването на подаръци може да бъде източник на безпокойство. Обичам да избирам добре подбрани подаръци за семейството и приятелите си почти толкова, колкото мразя да ги опаковам. От друга страна, организирането на дома не идва от самосебе си и идеята, че може да имам повече неща, които влизат в пространството ми – предмети, които не аз съм избирала, е нещо, което не ми харесва особено. Ако сте близки с човек, страдащ от диспраксия, помислете да му предложите подарък, който е обмислен и има потенциала да обогати живота му, без да добавя към него бъркотия или стрес.

Ето и някои идеи:

1. Абонамент за местния автомобилен клуб

Ако вашият любим човек с диспраксия е шофьор, членството в автомобилен клуб, предлагащ пътна помощ, има потенциала да му спести (а също и на вас!) не само време, но и разочарование. Срамувам се искрено от това колко пъти съм оставяла светлините на колата си включени и съм изтощавала акумулатора. Когато трябва да карам кола, която не е моя, почти винаги накрая се налага буквално да скачам от нея. Членството в автоклуб може да осигури удобство и спокойствие.

2. Подаръчни ваучери за шивашки услуги или за обществена пералня

Бих ли използвала ваучер за шивашки услуги? Да.

Може би, за да бъдат зашити скъсани копчета, както и при необходимост от леки поправки? Защо не.

3. Забавен абонамент или приложение

Този подарък е подходящ за всеки, независимо дали има диспраксия или не. Помислете за закупуване на абонамент за стрийминг, за пазаруване или закупете приложение, което смятате, че ще донесе радост, без други излишни неща.

4. Ваучери за фитнес

Не всеки човек с диспраксия се чувства комфортно в групова фитнес среда, но някои, включително и аз, наистина харесваме тези занимания. Бих се радвала да получа ваучери за часове по йога или плуване. Това, което бих искала още повече, е приятел да ми предложи да отидем заедно.

Много хора с диспраксия са изключително притеснени в часовете по фитнес и средата за групови упражнения може да бъде трудна на сетивно ниво. Дори забелязвам, че съм по-нервна, когато шофирам отивайки или връщайки се от часовете по фитнес, тъй като те предизвикват безпокойството ми, но все пак ги намирам за удовлетворяващи. Да бъдеш с доверен приятел или член на семейството, може да направи цялото изживяване много по-щадящо за някои. Ако не бях придружена от приятел по време на първите си няколко занимания по йога, никога нямаше да имам достатъчно смелост да отида.

5. Почистване

Ако някой ми купи подаръчен ваучер за почистване на дома от реномирана фирма, ще се почувствам развълнувана. Ползвах услугите на домашна помощничка за известно време и се почувствах като в дъното на упадъка. Поради моята диспраксия рядко успявам повърхностите в апартамента ми да изглеждат чисти и без ивици, независимо колко чистя. И ето – тук почистващите специалисти наистина могат да покажат блясъка си. (ако мога да използвам тази игра на думи).

Разбира се, не всеки се чувства удобно да остави някой друг да почиства дома му. Ако смятате, че това е нещо, на което вашият скъп човек би се зарадвал, обмислете го като опция за подарък. Можете също така да предложите сами да помогнете с почистването. Това е много по-достъпен вариант и може да е по-удобен за вашия близък.

Сред всичките оферти за домашни услуги, ще искате да намерите фирма с добри препоръки. Може да се допитате в организация, специализирана в работа с възрастни хора, за да намерите лесно някоя реномирана фирма. Много организации за възрастни хора с нестопанска цел, имат списъци с доверени и полезни хора или фирми, които предлагат добро обслужване. Това също може да бъде чудесен начин да подкрепите местните предприемачи, вместо да изберете по-голяма компания за всеки случай.

6. Подаръчни ваучери за спа

Това е трудно, тъй като много хора с диспраксия имат сензорни проблеми. Те може да затруднят приемането на салонни услуги, които могат да им бъдат от полза. Мразя да ме подстригват, но обичам да имам добра прическа, тъй като с нея косата ми изглежда прилично, въпреки че не мога да я оформя. Също така обичам да получавам сесия за маникюр като подарък. Когато лакирам ноктите си, те изглеждат като лакирани от дете, а всеки път, когато си режа ноктите на краката, те се оказват врастнали. Така че съм готова да се справя с мъчението, т.е. да изтърпя непознат да ме докосва, ако това означава, ноктите ми да са здрави и лакът да е само върху тях, а не по цялата ми ръка.

7. Предплатена карта

Точно както всеки друг, и човекът с диспраксия може да хареса предплатена карта за пазаруване там, където ходи редовно, или за ресторант и киносалон. Често подарявам на приятели с деца ваучери за кино, които включват и пуканки. Дори се самопредлагам за детегледачка, когато купувам ваучери за приятели с деца, за да могат да се насладят на една наистина безплатна вечер навън.

8. Услуги от майстор

Домашните ремонти могат да бъдат повече от плашещи, особено когато имате диспраксия. Купих си апартамент и все още се боря с основните вътрешни ремонти и подобрения на дома.

9. Услуги за снегопочистване

Почистването на снега в най-добрия случай означава болка, а в най-лошия – потенциален инцидент. Представете си, че се опитвате да се движите по лед и сняг, докато размахвате тежка лопата, когато имате проблеми да не се спънете в собствените си крака, при най-добрите обстоятелства.

10. Ерготерапия

Това би изисквало доста бюджет, но може да е най-полезно. Ако имах неограничени средства, щях да имам професионален терапевт, който услужливо да ме следва и без да знам, да прави списък с неща, които правя погрешно. Бях на 22, когато се научих да си издухвам носа и бих приела с отворени обятия всеки, който може да ми помогне, да открия подобни проблеми, за да мога да ги разреша.

11. Вашето време и търпение

Човекът с диспраксия в живота ви често ли моли за помощ, за да свърши нещо? Той може да се нуждае от вашата помощ както за дребни поправки, така и за подреждане на дома, но се притеснява да я поиска. Добре обмислена картичка с реално предложение за всякакъв вид помощ, без да е натрапчива, може да бъде идеалният подарък, за да накарате вашия човек с диспраксия да се почувства обичан и подкрепен.

Ако имате определени умения, средства и приятели, помислете дали сами да не предложите някоя от услугите, които изброих по-горе. Бъдете гъвкави и отворени към молби, но започнете, използвайки конкретни примери (подобни на тези в списъка) като отправна точка, тъй като молбата за помощ може да бъде притеснителна за такива хора.

Ако смятате, че трябва да купите нещо конкретно, помислете за нещо малко и практично. Много артикули, предназначени за хора с артрит или ограничена подвижност, могат да бъдат полезни и за подпомагане на хора с диспраксия. Например, умирам да намеря перфектната отварачка за консерви и търся белачка за зеленчуци, която да мога да използвам въпреки слабите си пръсти и лошата координация.

Подаръците, които предлагам са доста лични, така че както при всеки подарък, уверете се, че това, което дарявате, е подходящо. Никой не иска подарък, който всъщност е завоалиран намек, а хората с диспраксия могат да бъдат особено чувствителни. Моля, уверете се, че подаръците са избрани с доброта и чувствителност и ги давайте насаме, когато е възможно, за да избегнете евентуално неудобство у вашите приятели с диспраксия.

Източник: themighty.com
Превод ца Център за детско развитие “Малки чудеса”: Валентина Иванова
Photo credit: Freepik