22 навика на хората, които са се чувствали пренебрегнати

22 навика на хората, които са се чувствали пренебрегнати

Ако сте се чувствали пренебрегнати, докато сте растяли, нерядко тези чувства ще продължат и години по-късно. Ефектът от това, че сте били пренебрегвани като малки, може да прерасне в съвсем нови чувства като възрастен. Може да усещате ниска самооценка, трудност да се доверявате или дори страх да не бъдете пренебрегнати отново. Макар да е трудно тези навици да бъдат обяснени, те са признаци на силното въздействие, което може да има липсата на внимание.

Но дори и да сте били пренебрегнати като малки, вие все още заслужавате любов и подкрепа – заслужавате да бъдете видяни. Ако сте изпитвали или се припознавате в някои от тези чувства, приемете следващите цитати като доказателство, че не сте сами.

1. „Никога не се чувстваш достатъчно добър. Притиснат до стената, знаейки, че те така или иначе ще си тръгнат.“ – Федра М.

2. „Не вярвам на хората от страх, че отново ще си тръгнат. Винаги съм давала всичко на всеки от семейството, правила съм и съм им купувала различни неща, защото не исках да се чувстват неглижирани, както бях аз. Надявах се да усещат, че винаги ще има някой до тях.“ – Ашли А.

3. „Пренебрегвала съм себе си, за да угодя на партньора си. Бих зарязала всичко за всеки, който ме помоли за помощ, дори това да попречи на моето душевно и физическо здраве.“ – Джес А.

4. „Пушене. Не бях сред популярните деца и винаги бях тормозен. Особено като тийнейджър. Пушенето ми помага да се успокоя. Правя го от години.“ – Крис С.

5. „Нямах капчица вяра на хората и не исках нищо от тях, ако не беше наложително. Няма да позволя на друг да направи нещо за мен, защото винаги трябваше да се справям сам. Изпитвам вина, ако оставя някой да се погрижи за мен. Имам големи проблеми с изоставянето.“ – Кейт М.

6. „Трудно е да молиш за помощ. Чувствах се сякаш моите нужди не бяха достатъчно важни, за да занимавам другите с тях. Опитвам се да променя мисленето си, но мозъкът ми е програмиран, че не съм важна.“ – Микаила П.

7. „Винаги съм се чувствала неудобно спрямо хората около мен. Сякаш винаги им досаждам, ако имам нужда от тяхната помощ. Не мисля, че съм достатъчно добра, защото винаги има някой по-добър от мен.“ – Манди С.

8. „Изолиран. Само така няма кого да впечатля.“ – Ашли У.

9. „Истински страх от обвързване и отблъскване на всички.“ – Стефани В.

10. „Липсваше ми самоувереност. Винаги съм се съмнявал в своите действия, идеи и думи.“ – Джон В.

11. „В момента съм се превърнал в педант и перфекционист с надеждата да впечатля останалите със себе си и с моята работа. А ако имам повечко късмет, ще получа и похвала за това, тъй като никога досега не съм била поощрявана.“ – Джесика С.

12. „Трудно ми е да говоря, когато към мен се отнасят несправедливо. Трудно е да вярвам на хората.“ – Джейми Б.

13. „Постоянно се нуждая от поощрение, защото не се чувствам достатъчно добра.“ – Виктория Е.

14. „Буквално не правя нищо от страх да не ми се скарат, ако докосна нещо, което не е мое.“ – Сара О.

15. „Лайф мотивът ми звучи така: „Очаквай най-лошото, но бъди готов и за най-доброто.“ Толкова съм свикнала с разочарованията, че едва ли знам какво да правя, ако нещата тръгнат по-добре.“ – Нат К.

16. „По инерция очаквам да бъда отхвърлена. Неспособна съм да изградя романтични отношения, защото автоматично приемам, че съм необичана и нежелана. Просто очаквам мъжете да не желаят да са около мен. Много ми се иска да променя това мислене. Знам, че не е истина, но не знам как да спра това усещане.“ – Елизабет Б.

17. „Не съм свикнала на вниманието и социализацията и това провокира паника у мен, сякаш всичко се върти около мен и ме притиска.“ – Кейтлин Ф.

18. „Понякога лъжа, за да привлека внимание и да накарам хората да се смеят.“ – Сабрина М.

19. „Придобих навика да не говоря много, защото така или иначе няма кой да ме изслуша. Когато говоря на хората, за които ме е грижа, често го правя със заобикалки и си повтарям да наблюдавам дали някой ме слуша или само кимва и ме игнорира.“ – Лин К.

20. „Развих усещането, че моите чувства, нужди и тревоги не са важни. Всеки друг е на първо място и ако остане нещо, което в повечето случаи е време – е за мен.“ – Анн Дж.

21. „Винаги се усеща нуждата да бъдеш изслушан.“ – Пам М.

22. „Оставям хората да ме използват от страх, че ще ме изоставят.“ – Калеб С.

Тези чувства на пренебрежение може би продължават да засягат живота ви и днес, но не забравяйте, че не сте сами и винаги можете да получите подкрепа.

Иточник: https://themighty.com/

Превод: Татяна Христова