Как да подобрим емоционалната стабилност на детето само за 7 минути на ден?

Как да подобрим емоционалната стабилност на детето само за 7 минути на ден?

 

Животът ни е толкова натоварен, че нямаме достатъчно време за нови дейности.
Но 7 минути са толкова кратък период от време и могат да окажат огромно влияние върху уменията за емоционалната стабилност на детето ви.

 

Емоционална стабилност и емоционална нестабилност

 

Емоционалната стабилност е способността за ефективно управление и реагиране на емоционално преживяване. Хората несъзнателно използват стратегии за регулиране на емоциите си, за да се справят с трудни ситуации, много пъти, всеки ден.
Когато детето изпитва емоционална нестабилност, то не е в състояние да удържи отрицателните си преживявания.

Тези емоции могат да поемат контрол, водещ до остри реакции, избухвания и емоционални сривове. Това е изключително често за деца със сложни поведенчески характеристики. Например деца, които имат аутизъм, нарушение на вниманието, нарушение на сензорната обработка или неврологични заболявания.

Емоционалната стабилност може да бъде постигната по два начина.

 • Саморегулация – това означава, че можете сами да управлявате емоциите си.
 • Взаимното регулиране (понякога наричано съвместно регулиране) означава, че имате нужда от някой, който да ви помогне да контролирате емоциите си.

Повечето деца се нуждаят от помощ за постигане на емоционална стабилност. Можете обаче да подобрите способността им да постигат емоционална стабилност само за 7 минути на ден с упражнения.
Упражнението трябва да бъде интензивно. Кратките интензивни упражнения дават по-добри резултати, отколкото по-дългите, но с по-малко въздействие.
Създадох 7-минутна тренировка, която да бъде забавна и силно въздействаща за децата, за да бъдат постигнати максимални ползи!

 

Как упражнението подобрява емоционалната стабилност?

 

Удивително е как става това.
Нашите ум и тяло са свързани помежду си.
Когато детето ви е нестабилно, мозъкът му произвежда високи нива на хормона на стреса – кортизол. Освен това произвежда адреналин. Увеличаването на кортизол предизвиква тревожност и лабилност.
Това води до сривове, които причиняват огромен скок на адреналина.
Някои изследвания сочат, че по време на срив IQ-показвателите на човек спадат с 30 пункта.
Доказано е, че упражненията намаляват нивата на кортизол и адреналин. С други думи, спомагат за подобряване на емоционалната стабилност.

Това намалява тревожността и води до повишение на нивата на допамин и ендорфин. Това са естествените, повдигащи настроението на мозъка, механизми. По-малко кортизол и повече допамин означават, че стабилността е много по-лесно постижима.
Ползите не спират дотук – повишените нива на допамин подобряват функциите на синапси в мозъка. В резултат на това способността за комуникация се подобрява, както и способността за извличане на информация.Това означава, че, като цяло, мозъкът е в по-добро състояние за учене.

7-минутна тренировка за емоционална стабилност

За тази тренировка ще ви трябва:

 • Хронометър/таймер (използвам приложение, което буквално се нарича Interval Timer)
 • Вода
 • Маратонки
 • Музика
 • По желание: детски йога постелка

Това е. Можете да правите това упражнение навсякъде.
Избутайте малко мебелите, ако трябва да направите повече място.
В идеалния случай, това трябва да бъде първото занимание сутрин, особено в работните дни. Тези упражнения осигуряват несравними стимули, създавайки среда, в която мозъкът е готов и жаден за знания.
Учителите могат да го използват през деня, като начин да предложат на учениците си почивка за ума.

Също така, получих обратна връзка от родителите, че извършването на тази тренировка втори път, след училище, също помага за намаляване на умората.
По принцип, за да се научат, разбират и прилагат нови знания, те трябва да имат подходящ баланс от неврохимични вещества в мозъка, за да се свързват невроните заедно.
В противен случай информацията не се задържа ефективно в дългосрочната памет. Освен това, ще помогне на детето ви да започне учебния си ден в положително емоционално състояние.

 

Преди да започнете

 

Задайте интервал на хронометъра за 7 кръга от 45 секунди работа и 15 секунди почивка, общо 7 минути.
Включете любимата музика на вашето дете и се пригответе. Детето ви (и вие! трябва да моделирате това, което искате да видите!) трябва да прави колкото се може повече от тези упражнения за 45 секунди.

Всъщност, искате да сте уморени, да дишате тежко и сърцебиенето да е повишено в края на тези 7 минути.
Всички тези упражнения са тематично представени с животни, за да ги направят забавни за децата!

 

Инструкции

 

Жабешко скачане
Точно така звучи. Скок напред-назад, като жаба. В зависимост от това с колко пространство в стаята разполагате, може да се наложи да скачате на едно място.

Мечешка разходка
Поставете ръцете и краката си на пода. Бедрата и дупето ви трябва да са във въздуха, по-високи от главата ви. На четири крака направете две стъпки напред и две стъпки назад, след което повторете.

Движенията на горилата
Потънете в лек сумо клек и поставете ръцете си на земята между краката. Местете се няколко стъпки вляво и след това назад, няколко стъпки вдясно. Поддържайте клякането и подобна на маймуна поза през цялото движение.

Скоците на морската звезда
Това са скачащи морски звезди! Направете колкото можете повече, ръцете и краката се раздалечават широко като морска звезда!

Тичащ гепард
Бягайте на място, колкото можете по-бързо!

Рачешко ходене
Седнете с присвити колене и поставете длани на пода зад себе си близо до бедрата. Повдигнете тялото си от земята и „вървете“ на четири крака напред и след това назад.

Слонски движения
Застанете с разстояние на ширината на бедрата на краката и стъпвайте, повдигайки коленете до нивото на бедрата или толкова високо, колкото можете да ги издигнете. Опитайте се да ударите дланите на ръцете си с колене.
И вие сте готови!

Отделете малко време, за да релаксирате.
Направете някои разтягания или пози за йога и позволете на сърдечния ви ритъм да се върне към нормалното. Тези 7 минути ще дадат тласък на вас и вашите деца и ще ви оставят да се чувствате чудесно с часове!

Темата за животните прави упражненията приятни за децата. Насърчете ги да използват въображението си и ги накарайте да се чувстват като в игра.

Освен че спомагат за подобряване на емоционалната стабилност, има и други ползи от упражненията с висока интензивност:

 • Помагат за намаляване на нервниченето
 • Подобряват сензорната интеграция
 • Увеличават фокуса
 • Подобряват способността за усвояване на нова информация
 • Подобряват комуникативните умения
 • Влияят положително върху обучението

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петя Маринова
Източник: https://hes-extraordinary.com