Сетивни трикове: практики, които помагат на хората с проблеми със съня

Сетивни трикове: практики, които помагат на хората с проблеми със съня

Време за лягане. Странно е как едно нещо може да носи в себе си едновременно безумие и спасение, всичко това в едно. Като родители, понякога единственият момент, в който си поемаме дъх, е онази въздишка на облекчение, когато знаем, че децата ни най-накрая ще заспят. Обаче трябва да се потрудим здраво за този дъх.

С четири деца, времето за лягане в дома ми е като да се опитвам да изкача планина, влачейки след себе си един тон тежест върху колела, които се търкалят само надолу. Най-голямата се опитва да отмъкне бонбони, след като вече си е измила зъбите. Следващият строи куп от книжки за четене преди заспиване, висок около една миля. По-малкото може да бъде открито да разпръсква като конфети какао или нещо друго, също толкова кошмарно трудно за чистене, докато бебето плаче за последната си бутилка мляко преди лягане. А моите деца по принцип имат сравнително спокоен сън.

За някои семейства е още по-тежко. При децата със сензорно интегративна дисфункция (СИД), подготовката преди сън може да е същински кошмар. Неща, които за повечето хора са пренебрежими дразнители, биха могли да държат будни тези деца. Тиктакащи часовници, звук от работещи миялни и сушилни, хора, разговарящи в съседната стая, може да разстроят тези, които се борят със справянето с фоновия шум. Чувствителните на допир може да се оплакват от етикетите на пижамите им, материята на чаршафите и температурата в стаята. И когато всички тези дразнители са премахнати, те трябва да се справят с предизвикателството да успокоят напрегнатите си тела, а всеки допълнителен източник на стрес прави тази задача близка до невъзможното.

За всяко дете добрият сън е от решаващо значение за успеха му в училище. Но децата със СИД особено много се нуждаят от съсредоточаването и облекчението, които една хубава почивка през нощта може да им донесе. И така, какво бихме могли да направим, за да им помогнем да превъзмогнат тези трудности?

 

Отделете ги от другите деца

Свръхсетивните деца имат нужда от сън и условия, нагодени към нуждите им, доколкото е възможно. Така че ако има и други деца в стаята, чиито собствени потребности и удобства пречат на техните, това може да създаде някои препятствия. Да не споменавам допълнителните шумове и разсейване, които произтичат от факта, че децата са си деца. Това е чудесна възможност да създадете тиха и спокойна атмосфера, за да помогнете на детето си да заспи.

 

Шумоизолиращи слушалки или тапи за уши

Очевидно, не винаги е възможно да дадете отделна стая на всяко от децата, ето защо шумоизолиращите слушалки или тапи за уши са чудесна алтернатива. Също така те помагат за изолирането на звуци, които ние даже може да не забелязваме и можем да елиминираме, например шума от магистралата или преминаващия трафик, от далечни влакове, шумни съседи или даже от щурци.

 

Одеяло с тежести

Всички тези силни усещания може да създадат много напрежение в мускулите на детето ви. Одеялата с тежести създават чувство за сигурност и безопасност, които насърчават детето да се отпусне, а точно това е, което ще му помогне да заспи за дълго.

 

Режим преди лягане

Режимът преди сън е полезен за всички деца, но е от особена полза за чувствителните такива. Познатата рутина дава сигнал на тялото и ума, че е време да се отпуснат и да се подготвят за лягане. Тези навици помагат и когато децата преживяват някакви промени, например при пътуване. Пътуването може да е трудна задача, но ако успеете да вземете поне част от познатия им режим, например миене на зъбите и после разказване на приказка, тогава те ще имат усещането за нещо познато, за да се справят с промяната.

 

Удобни дрехи и спално бельо

Както споменах, материите на дрехите и спалното бельо може да са сериозни дразнители. Ако от тях го сърби, детето може да будува цяла нощ, фокусирано върху неприятните усещания, вместо да заспи. Повечето свръхчувствителни деца предпочитат меки тъкани, но обикновено най-доброто решение е да избирате заедно с детето си материите, които са приятни за него.Това предотвратява неприятностите, в случай, че не сте направили подходящ избор.

 

Превъзбуждащи нервната система занимания преди лягане

Толкова е изкушаващо да ги оставите да погледат телевизия или да играят видео игри преди да си легнат. Така ще седят на едно място, нали? Дали пък няма да им се доспи? Много често това обаче има обратен ефект. Може да ги изнерви и възбуди, предизвиквайки раздразнителност и дори безпокойство. Насърчавайте ги да си играят с повишаващи сетивността играчки като тактилни топки и играчки за дъвчене. Даже леката физическа активност може да действа успокояващо. Нежната музика помага при тези със слухова чувствителност.

 

Пещера от възглавници или бурито

Това се свързва с усещането за сигурност и безопасност. В топлите нощи на детето може да му е твърде горещо с тежка завивка. Да направим пещера или скривалище от възглавници или пък да ги увием плътно с леко одеалце, може да се окажат добър заместител. Усукването като бурито може да се прави по-скоро като игра на увиване, за да се отпуснат мускулите им, без да е нужно да ги държите загърнати цяла нощ.

Може да е трудно да намерите правилните действия и условия, които да помогнат на вашето свръхчувствително дете да намери почивка, но не се отказвайте, тази комбинация съществува. И можете да се опитате да се забавлявате, докато я намерите. Всичко, което помага за облекчаване на напрежението и стреса е стъпка в правилната посока.

Източник: Integrated Learning Strategies (ILS)
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Милена Балтова